4 Haziran 2016 Cumartesi

İtalya Gezi Notları 1.Bölüm Roma

İtalya Hakkındaki Görüşlerim

Sonda söyleceğimi başta söyleyerek yazıya başlamak istedim. Gezdiğimiz yerlerin hep ortak noktası; eski bir şehir ve tarihsel özelliklerinden dolayı korunmuş bölgelerden oluşmasıydı. Sokaklarda gezmek bile insana ayrı bir zevk veriyor. Bizim alışık olmadığımız bir kültürleri var. Ufak araba ve bisiklet kullanımı çok yaygın, neredeyse dışarıda gezen her 2 kişiden birinin elinde tasmalı bir hayvan var, her yere kedi köpekle giriyorlar. Yolda yayalar her zaman öncelikli durumda, herkes birbirine karşı ciddi bir saygı çerçevesinde hareket ediyor.

Tabi İtalya'nın olumsuz yönlerinde bahsetmek de gerek, öncelikle ülkede değişik bir çalışma saatleri ve çalışan disiplini var, daha doğrusu kafasına göre çalışıyorlar demek de yanlış olmaz. Zira 14:00 kapalı olan bir mağaza gece 22:00 'da açılabiliyor. Çalışanlar sanki oranın paşası gibi, sürekli bir üstten bakmalar vs. felan. Bunun yanında İtalya aşırı derecede evsiz mevcut, her yerde sokaklarda kalan insanlar var, bizim ülkemizden bile fazla düzeydeler. Bunun yanında İtalya'da herşey çok pahalı, bu sadece bize göre diil, oranın halkı için de geçerli bir durum. Konuştuğum 5-6 aile ve gençler genelde İtalya'da iş olmadığını, maaşların çok düsük olduğu gerekçesiyle başka euro bölgelerine geçme düşüncesindeler. Neyse seyyah miasli yazımıza dönelim tekrar.

Roma şehri başta olmak üzere İtalya’ya tur düzenleyen firma sayısı bir hayli fazla, tabi turlar dışında bireysel olarak Roma’ya giden sayısı da çok, üstelik bize göre bireysel yapılan geziler çok daha keyifli geçiyor. Eğer siz de yakın bir zamanda Roma gezisi planlıyorsanız şehre gitmeden önce biraz araştırma yaparak daha eğlenceli ve rahat bir seyahat geçirebilirsiniz. Sahip olduğu 2800 yıllık  tarihi ile geçmişten günümüze birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapan Roma‘da gezip görebileceğiniz yüzlerce yer var. Başta Kolezyum ve Roma Forumu olmak üzere Antik Roma’nın en önemli yapılarını görebileceğiniz Roma’da sevdiklerinizle birlikte çok eğlenceli bir seyahat geçirmeniz garanti.

Dünyanın en küçük devleti olarak geçen ve Roma sınırları içerisinde yer alan Vatikan ise Katolikler için çok büyük öneme sahip bir yer. Vatikan’da yer alan Vatikan Müzeleri ise başlı başına bir sanat hazinesi. Çok uzatmadan Roma Gezimizde planladığımız yerleri sıralamaya başlıyorum.

Roma’ya giden gezginlerin birçoğu şehir gezisi için genellikle 3-4 günlük bir zaman ayırıyor. Bu süre Roma’da yer alan tüm gezi noktalarını gezip görmek için yetersiz olsa da güzel bir planlama ile şehrin en önemli yerlerini görmeniz mümkün. Sayfa boyunca bana göre Roma’da ilk planda gezip görmeniz gereken en önemli 15 yeri inceleyebilirsiniz. Listede adı geçen yerler hakkında detaylı bilgi almak için görsellere ya da ilgili linklere tıklayabilirsiniz. Eğer Roma gezinizde otelinizi kendiniz ayarlayacaksanız Roma’da konaklama ile bilgileri ve otel tavsiyelerimi  Roma’da Nerede Kalınır? yazımda bulabilirsiniz.

1. Kolezyum

Roma denilince akıllara ilk gelen yerlerden olan Kolezyum, yapımına M.S 72 yılında, İmparator Vespasian’ın başladığı ve sekiz yıl sonra İmparator Titus tarafından açılmış bir amfitiyatro. 450 yıldan daha uzun süre gladyatör dövüşleri, vahşi hayvan avları ve idamlar için kullanılan yapı Roma’nın en popüler yapısı. Kolezyum’un içi de en az dışı kadar etkileyici.

2. Roma Forumu

Antik Roma’nın siyaset, ticaret ve hukuk yaşamının merkezi olan Roma Forumu şehrin bir diğer önemli gezi noktası. Septimius Severus Zafer Takı, Vesta Tapınağı ve Vesta Bakireleri Evi, Titus Zafer Takı, Maxentius ve Constantinus Bazilikası, Vespasianus Tapınağı, Satürn Tapınağı, Antoninus ve Faustina Tapınağı, bu bölgede yer alan en önemli yapılardan bazıları.

3. Vatikan

Roma sınırları içerisinde yer alan Vatikan aslında dünyanın en küçük devleti olarak geçiyor. Katolik Kilisesi’ne ait olan Vatikan papa tarafından yönetilir ve bu ufak ülkede, papa dâhil toplam 800 kişi yaşar. Aziz Petrus Meydanı, Aziz Petrus Bazilikası, Vatikan Müzeleri, Castel Sant’Angelo ve Vatikan Bahçeleri bu alanda yer alan en önemli yerler.

4. Aziz Petrus Meydanı ve Bazilikası

Vatikan’ın yer alan Aziz Petrus Meydanı, Napolili sanatçı, heykeltıraş ve mimar Gian Lorenzo Bernini tarafından Papa VIII. Alexander için 1656-1667 yılları arasında yaptırılmıştır. Meydanda iki adet  çeşme yer alır. Sol bölümde yer alan çeşme Bernini’nin, sağ tarafta yer çeşme ise Domenico Fontana’nın eseridir.

Vatikan’da yer alan Aziz Petrus Bazilikası, Hristiyan dünyasının en önemli yapılarından biridir. 222 metre uzunluk ve 138 metre yükseklikteki bazilika, dünyanın en büyük kilisesi olup yapı içine aynı anda 60.000 kişi sığabilir. Bazilikanın kubbesinden Vatikan ve Roma manzarası seyretmek oldukça keyif verici.

5. Vatikan Müzeleri

Dünyanın en önemli sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan Vatikan Müzeleri birçok müzeden oluşan bir kompleks. Burada; Yunan-Roma eserleri, Etrüsk Müzesi, Dört Raffaello Odası, Modern Dinsel Sanat, Sistina Şapeli gibi önemli bölümler görülebilir. Özellikle Sistina Şapeli sanatçı Michelangelo’nun muhteşem eserleri ile dünyaca ünlü bir şapel.

6. Trevi Çeşmesi (Aşk Çeşmesi)

Trevi Çeşmesi ya da bilinen adıyla Aşk Çeşmesi, Roma’nın en ünlü yapılarından. Yapımına 1732 yılında başlanan ve çok sayıda sanatçının yardımı ile tamamlanan çeşme oldukça etkileyici. Dilek tutup çeşmeye para atmak ise oldukça popüler. İnanışa göre kim dilek diler ve sağ eli ile sol omzunun üzerinden çeşmeye bozuk para atarsa o kişinin dileği gerçekleşir ve Roma’ya tekrar gelirmiş.

7. Pantheon, Antik Roma döneminden kalan ve en iyi şekilde korunmuş olan bir tapınaktır. Yapının devasa kubbesi, dünyanın en büyük takviyesi beton kubbesi olarak bilinmektedir. Pantheon içerisinde aynı zamanda bazı kral, ressam ve mimarların mezarları yer alır. Girişin ücretsiz olduğu yapıyı Roma gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

8. İspanyol Merdivenleri

İspanyol Merdivenleri ve merdivenlerin bulunduğu Piazza di Spagna adlı alan Roma’nın en hareketli bölümlerinden biridir. 1723-1726 yılları arasında Francesco De Sanctis tarafından Kral XV. Louis için tasarlanan merdivenlerin üst kısmında Trinita dei Monti Kilisesi, alt tarafında ise Fontana della Barcaccia adındaki çeşme ve ünlü alışveriş caddesi Via Conditti yer alır.

9. Santa Maria Maggiore Bazilikası

Santa Maria Maggiore Bazilikası, Roma’nın en güzel ve önemli dini yapılarından biridir. Tarih boyunca birçok kez tadilat geçiren kilisenin tavanı İspanya Kraliçesi Isabella’nın papaya hediye ettiği Yeni Dünya’dan getirilmiş altın yaldız ile kaplanmıştır. Kilisenin nefi ve nef mozaikleri 5. yüzyıl tarihli orijinalleridir.

10. Navona Meydanı

Navona Meydanı, şehrin en hareketli ve güzel meydanlarından biri. Elips biçimindeki meydanın bulunduğu alanda M.S 1. yüzyılda bir stadyuma ev sahipliği yapıyormuş. Meydanda 3 adet çeşme yer alır. Bunların en ünlüsü ise Bernini tarafından tasarlanan Dört Nehir Çeşmesi. Meydan çevresinde kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanları bulabilirsiniz.

11. Castel Sant’Angelo

Roma’nın en önemli tarihi yapılarından olan Castel Sant’Angelo M.S 139 yılında Hadrianus ve ailesinin mozolesi olarak yapılmış, daha sonra kale ve papa ikametgahı olarak kullanılmış bir yapı. Günümüzde Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo’ya (Sant’ Angelo Kalesi Ulusal Müzesi) ev sahipliği yapıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder