25 Haziran 2016 Cumartesi

İtalya Gezi Notları 3.Bölüm: Floransa - Pisa

Roma’ya kadar gelmişken, Floransa ve Pisa’yı görmeden olmaz. Özellikle de Floransa’yı. Bu yazı 1 günde bu geziyi en verimli nasıl yapabileceğinizi planlamanız için yardımcı olma amacı taşımaktadır. İtalya’ ya gelmeden önce www.firenzemusei.it adresinden Floransa’daki müzeler için mutlaka rezervasyon yaptırın. Kişi başı 4 € komisyon alıyor ama sıra beklememek için değer. Yoğun sezonlarda müzelere bilet bulmak çok zor olabilir. Tatil de en önemli şey zaman.  Roma Termini den bir gece evvel otomatik bilet makinalarından Floransa SMN istasyonuna 08.33 treni için bilet alarak işe başlıyoruz. İkinci sınıf tren bileti almaktan çekinmeyin, trenler temiz ve lüks.Sabah erken kalkıp kahvaltımızı yaptıktan sonra, Roma Termini den 08.33 treni ile hareket ediyoruz. Saat 10.03 de Floransa SMN istasyonuna varıyoruz.

İstasyondan çıkar çıkmaz, Floransa’nın en büyük kiliselerinden Santa Maria Novella’yı ziyaret edebilirsiniz (giriş: 15€ ). Kiliseden çıkar çıkmaz, Floransa’nın en keyifli yerine, şehri ikiye bölen Arno Nehri’nin üstündeki birçok köprüden biri olan Ponte Vecchio’ya (“Eski Köprü”) gidin. Bu meydana çok yakın olan bu köprünün en büyük özelliği üstündeki evler! Gerçekten oldukça orjinal bir eser olan bu köprü boyunca, mücevherciler, değerli sanat eserleri satan dükkanlar ve hediyelik eşyacıları görebilirsiniz. Üstünden geçerek şehrin diğer tarafına geçtiğinizde birçok şarap dükkanı göreceksiniz. Toscana bölgesinin başkenti Floransa’dan birkaç Toscana şarabı almak fena fikir değil. Yanınızda üzerine isimlerinizi yazdığınız bir asma kilit götürün, köprü üzerindeki zincirlere takıp anahtarını Arno Nehri ne atın ki aşkınız ölümsüzleşsin.

Ayaküstü birer sandviç yedikten sonra doğru Galeria degli Uffizi’ ye. Dünyaca ünlü, dünyanın da en eski sanat müzelerinden olan burada, Raphael, Michelangelo, Botticelli, Caravaggio gibi birçok ünlü sanatçının onlarca eserini görebilirsiniz. Ana holde gezerken, yukarılarda asılı  Osmanlı Padişahlarınının portrelerini görmek size ilginç gelebilir. Müze çok büyük olduğundan, gezmesi, gezme hızınıza bağlı olarak, 3 gün bile sürebilir . Ama biz 1 saatte tamamlamalıyız. (Giriş 11 €/kişi)

Müzeden çıkar çıkmaz Piazza della Signoria ya doğru gidiyoruz. Bu meydanda birçok heykel göreceksiniz. Biraz sonra gerçeğini göreceğiniz David’in bir kopyası ile beraber “Rape of Sabine woman” kopyası, “Perseus With the Head of Medusa” bronz eseri ve birçok eserin gerçeği ya da kopyalarını görebileceğiniz bir meydan.Yola devam ediyoruz. Hedefimiz Duomo. Duomo ve bağımsız duran çan kulesi tek kelime ile muhteşem. Duomo nun karşısındaki  Vaftizhane ve üç set halindeki altın kaplama bronz kapılarına özellikle dikkat edin.

Duomo Meydanındaki cafelerden birinde soluklandıktan sonra, Michelangelo’nun en ünlü eseri ve “Bu eseri gördükten sonra diğer heykelleri görmeye gerek kalmıyor” gibi yorumlarla anılan David’i görme zamanı. David’in ellerindeki, ayak ve vücudundaki detayların olağanüstülüğü, yakından bakıldığında hemen anlaşılıyor. Bu eser ve onlarca eser daha “Accademia di Belle Arti Firenze” (Floransa Güzel Sanatlar Akademisi) müzesinde görülmeye değer. Giriş 11 €/kişi. Müzeden çıkıp Floransa SMN istasyonuna geliyoruz ve 16.28 treni ile Pisa’ya hareket ediyoruz. Ücret kişi başı 5 €. Pisa’ya varış saat 17.28 de.

Pisa Centrale istasyonunda inince otobüs bileti alın. Tek yön kişi başı 1.10 €. (Kişi başı 2 adet alın, çünkü dönerken de otobüsü kullanacağız).LAM Rossa hatlı otobüse binip, Pisa kulesinde iniyoruz. Yürüyerek gitmeye kalkarsak 25-30 dk süreceğinden otobüsle gitmek bize zaman kazandırıyor. Pisa’da görülecek yerlerin hepsi aynı yerde, Mucizeler meydanında.

-        Piazza del Duomo
-        Katedral
-        Pisa Kulesi (Leaning Tower)
-        Baptistry
-        Palazzo dei Cavalieri
-        Her yere giriş ücretli. Örneğin Pisa kulesine çıkış kişi başı 15 € . 8 yaşına kadar olan çocukların çıkması yasak, 8-12 yaş ebeveynleriyle çıkabiliyor, herkes ücrete tabii.
-        Pisa kulesinin yıkılmasını önleyici fotoğraflardan çektirmeyi unutmayın ;)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder